3.26.2015

HOW TO SHOP VINTAGE ONLINE & IN STORE




Hur köper man egentligen vintage ? Vad ska man tänka på ? Idag köper man sin vintage antingen genom en fysisk butik eller över nätet, så jag tänkte tipsa lite om hur man maxar sitt vintage-shoppande ! När jag var yngre, eller snarare innan jag blev med egen liten butik, tyckte det jag det var otroligt jobbigt att gå in i mindre butiker. Jag höll mig helst till stora kedjor där man kunde förbli anonym och slippa trängas med en expedit på tolv kvadratmeter. Att springa in i små källarutrymmen för att hitta pärlor till kläder fanns inte på världskartan. Oavsett om det beror på att jag nu själv har en liten butik eller att ens personlighet faktiskt ändras med åren, så älskar jag numer att springa i små butiker. Små butiker har ju alltid dem bästa sakerna, helt unika prylar med kvalitet och omtanke som ingen kedja i världen kan erbjuda ! Så första steget till att faktiskt lyckas med sin vintage-shopping är att våga sig in i butiken, hur jobbigt man än tycker det är med att vara ensam och fysiskt nära en främmande expedit. Jag har lärt mig att känna av kunderna och man märker ganska snabbt vilka som tycker det är jobbigt att stå och titta på kläder med mig tätt inpå. Då jag brukar ge så mycket utrymme jag bara kan för att den personen ska känna sig bekväm och kunna kolla på allt i lugn och ro.






När man väl har kommit in i butiken kan det vara bra att känna av (eller att fråga) vad det är den här butiken säljer. MANI erbjuder till exempel svensk vintage för dam och herr, som är tillverkad fram till tidigt 1970-tal. Här hittar man alltså inte bomber-jackor eller kängor från 90-talet, inga dyra internationella klädmärken och inte heller utklädningskläder till 80-talsfesten. Utan kläder som en typisk svensk bar förr. Börja sedan med att se till att du har tid att ta dig genom allt. Vet man vad man ska ha like a pro så kan man komma in och ut på två minuter, annars ska man ge sig själv tid för oftast är det mycket kläder att gå igenom på liten yta. Bläddra igenom varje plagg, nog. Är man för snabb kan man lätt missa helt fantastiska detaljer som verkligen lyfter plagget. Glöm också allt vad storlekar heter. Många plagg är uppsydda till en person eller ändrade hos en skräddare och har därför inget generellt mått. Står det mått i kläderna följer dem oftast äldre måttsystem, en gammal storlek 44 motsvarar alltså inte en modern storlek 44. En bra regel att följa är att ju sämre ett plagg ser ut på galgen, desto bättre sitter det på kroppen. Plagg som är sydda för kroppen ser ut som trasor på en galge för att dem är inte sydda för att hänga, utan för att bäras. Så ge allt en chans och glöm det där med att tänka att det inte kommer se bra ut på en, sådant vet man inte förrän man har kläderna på sig ! Väl i provrummet ska man inte vara rädd att be om hjälp att ta på, av eller knäppa kläder. Ibland så är det en krigszon att ta sig i ett plagg, men när man väl har det på sig sitter det fantastiskt och det är dumt att man missar det på grund av att man tror att det inte går. Fråga också om möjligheterna - kan man ta ut det här plagget några centimeter, går det att sy upp, lägga ner, korta, klippa av ? Har du väl bestämt dig för ett plagg så kolla igenom det noga. Oftast så köper man vintage-kläder i befintligt skick och utan öppet köp eller bytesrätt, så det kan vara bra att kolla så det inte blir några överraskningar när man kommit hem. Sömmar kan man oftast sy ihop igen, fläckar går oftast bort så länge det inte är rost, svett eller att det har suttit i de senaste hundra åren. Doften av gamla kläder försvinner så fort man börjat använda plagget och ens egen doft sätter avtryck. Riktig svettlukt kan vara en svår nöt, beprövad lösning är att stänga in plagget i en plastsäck ihop med ättika och låta det stå i några dagar. Finns det små hål i grupp i tyget är det ett tecken på att det finns eller har funnits mal i kläderna. Mal vill man inte ha hem för dem äter upp allt och är extremt svåra att få bort, så det första jag gör med varje plagg jag tar hem är att stoppa in det i frysen i några dagar. Bara för att vara på den säkra sidan, för då vet jag att om det finns något på plagget så fryser det ihjäl.






Att köpa vintage online är superbra på det viset att man får hela världens utbud. Prom dresses från USA, kimonos från Japan, bröllopsklänningar från Frankrike. Man hittar nog allt man någonsin drömt om. Samtidigt tar man en väldigt stor risk när man köper ett unikt plagg som man inte har möjlighet att se innan man skickar iväg sina pengar. Här är iallafall några saker jag tycker man ska tänka på och är det något jag inte tänkt på går det bra att kommentera ! Först gäller det att hitta sin kanal, oavsett om det är Tradera, Ebay, Etsy eller något annat forum. Därefter letar man upp det man vill ha eller tycker om och sedan gäller det att leka lite detektiv. Ta reda på så mycket om säljaren som det bara går. På det flesta sajter kan ju tidigare köpare lämna omdömen, så kontrollera vad som sägs där. Hur många år har säljaren varit aktiv och hur många sälj har den haft under den tiden ? Läs noga igenom köpvillkoren, texten om plagget och kolla igenom bilderna. Verkar något oklart så släng iväg ett mail till säljaren med alla dina frågor. Be om fler bilder om det behövs. Det svåraste när man köper vintage online är alltid storlekarna. Det är ju en chansning att förlita sig på att någon annan mätt korrekt. Se om plagget är mätt liggande mot platt yta eller på docka och jämför därefter måtten med dina egna mått. Är du osäker på exakt vart dem har mätt så fråga om det också ! Skulle det vara något som inte stämmer till hundra procent så kan man ju alltid gå till en skräddare och ta in eller ut plagget där det behövs. Det gäller också att man känner av att säljaren kan sina kläder och inte exempelvis säljer en 80-talsklänning som en 20-talsklänning eller en modern klänning som en 50-talsklänning, för det är en enorm prisskillnad däremellan. När allt är på det klara med storlekar, plaggets skick och ålder, så är det bara att klicka i och betala. Men var väldigt uppmärksam på fraktkostnaden ! Köper man något utanför EU kan man får man betala tullavgift, ibland överraskande hög sådan, och i värsta fall kan det ta flera veckor innan man får ut plagget från tullen. Så köp i god tid om plagget ska användas vid ett visst tillfälle ! När plagget väl är framme så får man bara hoppas att allt ser ut som det man har betalat för och stämmer allt så är det kanon. Passa då på att lämna bra omdöme till säljaren, det uppskattas alltid ! Skulle det inte stämma blir det lite svårare. Då gäller det att man kommer ihåg vad som stod i köpeavtalet. Hos MANI får man pengarna tillbaka om plagget skiljer sig extremt mycket från hur det presenterades, men vi jobbar hårt för att det inte ska vara någon skillnad mellan det man ser på nätet och det man får hem och inspekterar varje plagg noga innan vi fraktar det. Men det här är så klart individuellt från säljare till säljare. Är en säljare inte särskilt tillmötesgående vid ett sådant tillfälle kan det vara bra att lämna ett omdöme som berättar detta så att nästa köpare vet vad som gäller.






Så vad gäller för MANI då ? I vår butik på Davidshallsgatan (som nu är väldigt stor och man kan få vara hur anonym som helst!) finns alla möjliga slags svenska kläder, så fråga gärna om hjälp om det är något särskilt du vill ha. Fråga gärna om allt möjligt: historia, ålder, storlekar, tvättråd och så vidare. Jag skulle rekommendera att prova allting innan man dömer för gamla kläder har förmågan att överraska en. Man kan inte se ett plaggs fulla potential förrän man bär det, så hopp in i provrummet med allt man hittar ! Vi har liksom de flesta vintage- och second hand-butiker inget öppet köp, för att vi vill undvika att plagg använts och sedan lämnas tillbaka mot betalning. Däremot erbjuder vi bytesrätt eftersom ingen blir glad av att ett plagg inte kommer till användning. Vi försöker också att hålla god kvalitet på våra kläder. Vi tvättar, tar bort fläckar, lagar sömmar och hål, syr i knappar, stryker och så vidare. Ibland kan dock ett plagg hänga framme trots att vi inte hunnit fixa till det, och då går det bra att deala om priset ! När det gäller vår webshop så försöker vi berätta så mycket vi kan om plagget och får vi frågor så svarar vi på dem och skickar fler bilder för att visa. På bilden ovan ser ni hur vi mäter våra kläder. Allting mäts liggande mot en plan yta. Vi skriver även ut den storlek som måtten stämmer bäst in på. Det är dock oftast aldrig ett exakt rätt mått, så håll koll på alla måtten ! Klänningar från 50-talet är oftast små i midja och väldigt mycket större över bysten, medan 60-talsklänningar kan vara normala upptill och sedan väldigt små runt höften. Ja, det var nog allt. Bästa tipset, oavsett om man handlar i butik eller på nätet, är att ställa frågor så var inte rädd för det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar