8.02.2016

ABOUT


Det är snudd på en skam att erkänna jag inte kan något om textillära fast jag arbetar med äldre kläder. Eller det där med att jag inte kan sy. Lägg också till det där med att jag inte riktigt vet hur olika tyger ska tvättas korrekt. Men det ska bli ändring på det nu ! Jag har nämligen köpte på mig en massa böcker i sommar om just de här områdena och eftersom våra kläder är från en annan tid är så klart böckerna det också. (Känns ju mest rimligt att lära som om hur man tvättar bomullsklänningar från 1950-talet ur en bok som faktiskt är skriven på 50-talet.)

Först ut är bomullen, eftersom det är vår vanligaste textil. Materialet utvinns från bomullsbusken där frukten öppnar sig och släpper ut mogna frön. Frökapselns insida är rikligt beklädd med fröhår vars viktigaste uppgift är att underlätta frönas spridning med vinden. Dessa fröhår ät råmaterialet för bomullsindustrin och kardas, spinns och vävs för att bli en färdig textil. På grund av detta räknas bomull som en växtfiber.





På vissa gamla plagg kan man läsa att materialet är "tvättat och krymp" eller "krymper ej" och det beror på att tyget redan blivit tvättat och därigenom har en viss naturlig krympning redan skett. Kanske känner ni till att det brukar stå Sanford i nacken på vissa kläder ? Sanfor var nämligen den allra första special-behandlingen mot krympning.

Bomull är ett oerhört tacksam material eftersom det är tåligt, och det går att hitta rätt gamla kläder i bra skick just eftersom de är tillverkade i bomull. Finns få saker som är vackrare än en vit edwardiansk bomullsblus, exempelvis ! Materialets tålighet gör även att det går att tvätta rätt lätt i maskin och det tål oftast rätt höga temperaturer. Men som vanligt när det gäller gamla och unika kläder är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Bomull kan även strykas i höga temperaturer vilket  ofta behövs eftersom bomull är benäget att bli skrynkligt och svårt att släta till. Gamla kläder kan dock vara non-iron, eftersom man tidigt hade en idé om att moderna människor inte vill offra så mycket tid på efterbehandling av sin tvätt. Då har den vävda bomullen dränkts i speciella konst-hartser som reagerar kemiskt med cellulosan. Bomullsfibern blir då mer fjädrande och har förmågan att att återta sitt normalläge. Nackdelen med den här behandlingen är att tygets hållbarhet minskar. Arbetskläder i bomull är därför aldrig non-iron, eftersom deras viktigaste funktion varit att behålla sin slittålighet. Hur tåligt bomullen är beror också på fiberns grovlek. Gamla arbetskläder och vardagskläder i bomull är generellt betydligt tjockare i tyget än finare kläder är och därför lättare att hitta idag.

Ett vintage-plagg i bomull kan vara en trogen följeslagare i många år tack vare sin tålighet och oftast är det okomplicerade plagg att äga eftersom man kan tvätta dem med sin övriga tvätt i maskin. Bland favoriterna finns gamla jeans, arbetarjackor, edwardianska underkläder och blusar och klänningar från 1950- och 60-talet i fina färger !


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar