3.10.2015

WEBSHOP UPDATE | 50's COTTON
Förra veckan och veckan innan dess kom det in väldigt många fina 50-talsklänningar i butiken. Vanliga klänningar alltså, inte balklänningar eller liknande. Vanliga klänningar tenderar att vara lite svårare att hitta just eftersom de användes varje dag. Man sparar ju hellre sin balklänning än en klänning man hade på sig när man vecko-handlade med barnen. Men det kom in en rejäl hög med vackra bomullsklänningar och jag blev jättelycklig för sådant livar ju upp webshopen, men igår när jag kom tidigt till butiken för att fota insåg jag att nästan alla klänningar var sålda. Vilken besvikelse, samtidigt som det är kul när plagg hittar hem till någon fort. Fick fota det lilla som var kvar, helt enkelt.


Varför är femtiotals-klänningarna med sina tajta liv och vippiga kjolar så populära ? Jag tycker att dem oftast ser för gulliga ut, även om jag vet att dem gör sig perfekta på min kropp. (Och många andras kroppar också, dem drar ju verkligen fram det naturligt feminina i ens figur.) Men den gula skjortklänningen ovan fick mig att vekna lite, såg mig själv med den i Italien i sommar, ihop med läderbältet, bruna sandaler och håret i en slarvig knut. På väg till en marknad i en pittoresk by med en flätad korg i handen. Klänningen lyckades veklingen sälja in sig själv och en massa drömmar till mig, bara genom att hänga på galgen. Men drömmen fick ett abrupt slut när någon annan köpte den innan jag ens hann förstå att jag just nu står i en butik i Malmö där vi säljer kläder, inte i ett varmt Italien. Så vart det med den drömmen. Och MANI blev ännu en femtiotalare mindre.


Eftersom MANI bara rör sig med svensktillverkade kläder har jag fått bilden av 1900-talets Sverige som ett enda långt elände av att plöja potatisåkrar, sörja och utså ännu mer elände. Det mesta i klädväg upplevs rätt så neutralt. Mycket svart. Mycket funktion. Varken lyxigt eller påkostat, om man jämför med kläder från USA, Paris eller England exempelvis. Där var man färgglad och hade kul. Samtidigt i Sverige plöjdes det mer potatisåkrar. Gick man på bal skulle man banne mig inte överglänsa någon ! Okej, det kanske inte riktigt var så det var här i Sverige, men man får lite av en chock när det kommer in en hög med färgglada och mönstrade klänningar, toppar och kjolar som dessutom är sydda i Sverige. För visst har dem något speciellt, dem här plaggen ? Tidlösa, enkla modeller som passar både till vardag och fest, tåliga material som klarar det mesta, som är smickrande på ens figur och som faktiskt är roliga. Så passa på att investera i härliga bomullskläder att matcha ihop med lädersandaler, skira bomullstoppar, sommarängsblommor i håret, solkysst hy och stora leenden ! Det finns inget vackrare !

➸ 50s Summer Breeze Skirt : HERE
➸ 50s Maiden Skirt : HERE
➸ 50s Ponte di Rialto Skirt : HERE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar