4.28.2015

HOW A MAN SHOULD DRESS




Vi håller oss kvar vid det formella högtidstema som börjat smyga sig in här i bloggen och på webshopen ! Det är ju nu som det på allvar vankas student, examensbal och inte minst bröllop. Men vad är det för klädsel som gäller egentligen ? Här tänkte jag gå igenom hur en riktig gentleman bör klä sig vid formella tillställningar. Oroa inte, jag kommer lägga upp ett om dam-klädsel också ! Låt oss börja med bröllop och de vanligaste klädkoderna som följer med en bröllopsinbjudan: Frack, smoking, mörk kostym och kavaj. Idag hålls det inte lika hårt på klädkoder som förr och jag är själv mycket för att tänja på regler, men är det någons bröllop och man är bjuden dit så får man försöka följa reglerna så mycket det går för bröllopsparets skull. Det har ju i alla tider funnit regler för den formella klädseln även om det har ändrats allt eftersom modet ändrats. När smokingen gjorde sitt intåg i slutet av 1800-talet var man exempelvis fruktansvärt ute om man skulle dyka upp i en frack annat än om tillfället var tillskrivet det. Men det är viktigt att man håller koll på reglerna och vet vid vilka tillfällen det är okej att bryta dem. Så, står det frack på inbjudan så är det frack som gäller. En frack kan ju kännas som världens mest onödiga köp, så man kan antingen hyra (vilket fortfarande är rätt dyrt), låna eller gå in för att hitta en second hand. Köper man en äldre frack får man garanterat bättre kvalitet för en mindre peng än vad det kostar att köpa en nytillverkad. Tänk bara på att vara ute i god tid så man hinner med att ta fracken till skräddaren om det behövs. Här kan ni läsa mer om de regler som gäller vid frack.







Smoking ligger under fracken rent stilmässigt och är en aftonklädsel. Smoking är ingen klädsel som man förr har burit vid bröllop, den härstammar istället från banketter och middagar. Även här gäller enbart smoking om det står smoking. En smoking är i regel svart, men är det tropiskt klimat kan man använda en vit smokingkavaj till svarta byxor. Till det bär man en vit fluga och en svart gördel om inte kavaj är dubbelknäppt. Alla andra färger är egentligen inte tillåtna. Men känner man med sig att brudparet att lite åt det otraditionella hållet kan man börja ha riktigt kul med en smoking. Till exempel är det fint att bära en svart smoking-kavaj ihop med rutiga byxor i en grå/svart nyans, bära smokingen ihop med vanlig skjorta eller använda accessoarer som har lite färg och mönster. En smoking tycker jag lätt att man kan investera i, kavajen går alltid att använda på andra finare fester och bör vara given på nyårsafton. En mörk kostym däremot, det innebär en mörk kostym (alltså inte en smoking). En mörk kostym ska bestå av kostymbyxor och kavaj i mörkare färger, exempelvis mörkblå, svart eller mörkgrått. Står det mörk kostym så hade jag nog hållit mig till reglerna om ett helt set och gjort det roligare med hjälp av klockkedja, väst, fluga, näsduk, mönstrade skjorta och snygga läderskor. Är klädkoden kavaj, så kan man ha allt från mörk kostym till kavaj och valfri byxa (ej jeans, no, no!). Är det sommarbröllop som gäller så är en ljuskostym och ett lättare material på sin plats. Låter mörk kostym och kavaj väldigt tråkigt och platt ? Satsa på äldre kostymer och blanda material och mönster för textur ! Lägg tid på detaljerna också. Alla accessoarer kan hjälpa till att göra en klädkod mer personlig. Annorlunda snitt och längder kan också hjälpa till.






När jag tog studenten var det ganska varierad nivå på vad killarna hade det på sig och så får det vara i den åldern och vid det tillfället. Man väljer själv, som den vuxna personen man börjar bli. Det finns heller inga formella regler som man ska följa - mer än att man borde ha en mössa på huvudet. Ska man ta studenten ska man följa sitt hjärta om hur man vill se ut eftersom det är ens egen dag. Jag har haft killar som kommit in i butiken på jakt efter frack till sin student. Jag kan också tycka att man borde ta tillfället i akt och klä upp sig lite, även om frack kanske är att dra det lite för långt för gemene man. Som en ung kille hade jag istället satsat på en mörk kostym eller kavaj med udda byxor. För många är det första gången man köper sig en kostym och mitt bästa tips är att vara noga med passformen. Ungdomar är vanligtvis långa och gängliga och oftast ser allting bara ut att hänga på kroppen och det gör ingen glad. Investera lite pengar i kostym med bra tyg och ta den sen till skräddaren för att få till rätt storleksmått. Tänk också lite utanför boxen. Det behöver ju inte vara en standardkostym i halvkass kvalitet från en klädeskedja, köper man second hand eller vintage så kan man helt plötsligt hitta nya snitt, fler färger och mönster och andra tyger. Känner man att man aldrig någonsin vill ta på sig en kostym eller kavaj men ändå vara någorlunda uppklädd, satsa på en struken skjorta och en väst, antingen ihop med chinos eller svarta jeans. Man kan åstadkomma mycket med detaljer som ärmhållare, sjal, slips eller fluga och klockkedja. Tar man examen från universitet så brukar universitet skriva ut en rekommenderad klädsel. Idag är det oftast en valfri sådan eller mörk kostym. Ska man på bal, oavsett om det är studentbal, examensbal eller en privat bal, så kolla klädkoden. Står det ingen särskild klädsel utskriven, då gäller valfri klädsel men traditionellt sett så är det frack eller högtidsdräkt som gäller.





 50s Roy Scherer Tuxedo : HERE
 60s Henry Bow Tie : HERE
 60s Kinsey Shawl : HERE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar