5.12.2015

WHAT TO WEAR




Nu kommer det ni alla har väntat på, hur man som kvinna ska klä sig när man närvarar vid bröllop, bal eller tar sin student ! Vi hoppar över bruden, hon är ett kapitel i sig och det finns andra som kan det bättre. Men generellt för alla, oavsett man eller kvinna, är ju att vi rör oss bort från traditioner. Det gäller även de blivande brudarna, som nuförtiden gärna frågar efter klänningar med färg eller mönster  bära vid sitt bröllop. Så låt oss prata lite vad man kan bära vid finare tillställningar, oavsett om dem är traditionella eller inte. Om vi börjar med bröllop så håller vi oss till klädkoderna frack, smoking, kavaj och mörk kostym. Vad det innebär för en man hittar ni här ! Vid frack ska man bära en lång aftonklänning och det finns modeller som är mer lämpliga än andra. Jag hade rekommenderat en elegant 1960s-talsklänning med tyngre brokadtyg, djup urringning bak och skarpa linjer i modellen och subtila detaljer. Det är en modell som aldrig går ur tiden. Jag hade däremot undvikit att bära en balklänning. Till detta kan man ha långa handskar om klänningen är baraxlad, ett maffigt halsband och en snygg håruppsättning. Men det enda viktiga vid frack är att det ska vara långklänning av den lite mer lyxiga varianten, så vill man vara mer personlig i sin stil kan man få in det om man bara håller sig till detta. Vid smoking, eller cocktail som blivit ett mer vanlig begrepp, får kvinnan bära både lång och kort klänning (och med kort klänning pratar vi om knälängd så inga mini-kjolar här inte!). Det vanligaste är kanske att man satsar på den kortare varianten, med en klänning som betonar att det är fest snarare än bal. Vid smoking- och cocktail-event hade jag kört på en klänning i lyxigt material och mycket glitter och glamour. Smoking och cocktail är i grunden kvällstillställningar, så det kan vara bra att man har det i åtanke när man klar sig.






Vid kavaj och mörk kostym gäller i regel en kortare klänning eller dräkt, men här känner jag mest: vem bryr sig ? Här är det oftast inte lika formellt så vill man bära långklänning går det alldeles utmärkt om man vet att brudparet inte är riktigt konservativa. Man kanske ska hålla sig borta från långa balklänningar och aftonklänningar, men annars skulle jag nog satsa på det man känner sig finast i och anpassa klädseln efter typen av bröllop. Så hur är det med färger, kan man bära vad som helst ? Gamla regler säger ju nej, till bröllop kan man inte ha vilka färger som helst, men det är ju på väg bort även det. Jag tycker exempelvis visst att det ska gå bra att ha en ljusare färg på sin klänning om det är ett sommarbröllop och att man ska få bära svart när klädkoden är smoking. Sist men icke minst, hur fungerar det att som kvinna bära byxor vid finare tillställningar ? Förr i tiden hade det blivit ramaskri och det finns säkert formella tillställningar där man kanske nekas inträde om man inte håller sig till klädkoden, men nuförtiden är ett bröllop, en skolbal eller en student är inte ett sådant tillfälle. Man ska givetvis undvika att det blir en vardagsklädsel och gör man det tycker jag att man ska köra på ! Till frack är riktigt vida byxor den stora räddningen, i ett lyxigt material och ihop med en elegant topp. Vid ett smoking- eller cocktail-event kan man ha svarta cigarettbyxor ihop med en kvinnlig variant på en smokingkavaj och en vit skjorta. Till kostym eller kavaj kan man nästan klä sig i nästan vilka byxor som helst som inte är jeans, bara man ser till att skruva upp fest-faktorn lite extra.






Ska man på bal, oavsett om det är någon typ av skolbal eller annan bal, så tycker jag man ska satsa på en riktig slående balklänning. Jag vet att många är rationella och tänker att dem hellre lägger pengar på något man kan bära igen vid ett annat tillfälle, men det är inte så ofta man får gå på bal idag så jag tycker att man ska dra till med en ordentlig balklänning när man får chansen ! Köper man den dessutom vintage så kommer den ju inte förlora sitt värde så länge man inte festar sönder den, och då kan man sälja den vidare när man känner att den gjort sitt. En balklänning får gärna, till skillnad från en aftonklänning, ha mer vidd i kjolen. Känner man att det inte är ens stil med stora kjolar går det så klart bra att bära en aftonklänning också. Sist har vi studentklänningen, enligt mig den näst viktigaste klänningen i ens liv efter brudklänningen. Man bär den inför många människor och den kommer att synas på otaliga bilder efteråt, så det är viktigt att man både känner sig fin och bekväm. Enligt traditionen ska den ju vara vit och vill man ha en vit klänning så skulle jag satsa på en subtil brudklänning från 50- eller 60-talet, som alltså ej skriker bröllop. Vill man däremot inte ha en vit klänning, ja, då har man minsjäl en hel del att välja på ! Vill man ha något som känns student men som ändå inte är vitt så är silver en klockren färg att bära. Så, det var lite tips på vad som ska bäras till vilket tillfälle. Som vanligt ät jag en stor förespråkare av gamla klänningar, man får så mycket mer  kvalitet på tyg och sömnad än man får om man köper en nytillverkad klänning, och oftast till en bråkdel av priset. Samtidigt kan du alltid vara säker på att klänningen behåller sitt värde så länge den är i samma skick eller bättre. Så välj vintage !





 60s Shanghai Night Dress : HERE
 50s Kiss Me Now Dress : HERE
 60s Poppy Dress : HERE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar