7.24.2015

ABOUT | KIMONOS




Det börjar komma upp fler och fler kimonos på webshopen, men det går i en sakta sommar-takt så vill man se hur alla kimonos ser ut nu bums så är det säkrast att bege sig till butiken på Davidshallsgatan ! (Det samma gäller arbetarjackorna.) Dem väcker en del frågor dem här plaggen och varken jag eller mamma är experter inom det här området, vi sysslar ju med västerländska kläder och det är där vår kunskap sitter. Men jag tänkte ändå göra ett försök med det som jag lärt mig sedan i höstas då vi först hade kimonos i sortimentet. Är jag ute och cyklar eller har missat något så hojta gärna till ! Kimono är ett traditionellt plagg och själv ordet kimono betyder en sak man har på sig. Formen är med det ikoniska T:et är sytt från en längd tyg som oftast är i ett standardmått, med påsydd krage och ärmar. Den färdiga kimonon består därför bara av ett fåtal bitar. Ofta brukar man ta isär bitarna när plagget tvättas och sedan sy ihop allting igen. Just ärmarna får många frågor, varför ser dem ut som dem gör ? Visst kan dem användas som fickor men ärmarnas längd är en sak som visar på tillställning och familjens välstånd. Tydligen ska det härstamma från klädseln som fiskare och bönder bar, där dem virade ärmarna på sina kimonos runt midjan, men även på grund av den enkla designen med bara två tygbitar som sys ihop.






Även om designen är rätt simpel är det ganska komplext att förstå vilken typ av kimono som går till vilken typ av kvinna och tillställning. När jag läser av våra vanliga kläder i butiken finns det vissa saker som underlättar - till exempel siluetten på ett plagg, kanske sitter det någon etikett i nacken och så kan man alltid kolla sömnaden. Kimonons siluett har sett likadan ut århundraden, dem är i princip alltid handsydda och dem saknar oftast etikett. Istället får man se på färger, mönster och tyg. Det finns kimonos som bara kan bäras av ogifta kvinnor, sådana som bärs av gifta kvinnor, kimonos som man har på sig när man är bortbjuden till vänner, kimonos som man bär vid olika ceremonier och så vidare. Den vanligaste typen som vi har här i butiken är komon, som är en informell kimono som man kan bära när man bara går runt på stan. De korta som syns på bilderna i det här inlägget är haori, som är ett ytterplagg. Vi har även några yukata som är ofodrade kimonos i bomull eller linne som vem som helst kan bära på sommaren, typ när man går på olika festivaler. Vi har även ett fåtal iromuji som är enfärgade silkeskimono som man bär vid te-cermonier. Oftast är dem informella kimonos billigare än dem formella, där de formella kan kosta så mycket som hundra tusen kronor att tillverka. Oavsett om dem är formella eller inte är äldre kimonos alltid handsydda - oftast i olika typer av silke och det är hög kvalitet rakt igenom.







Det är något oerhört fascinerande med dessa vackra plagg och jag kan förstå att vi i västvärlden blir imponerade av dem. Även dem mest enkla framstår som rena konstverk. Igår tog jag exemplevis med en lång ljust mönstrad yukata hem och nålade upp den på väggen. Så fruktansvärt vackert. Jag funderar också på om jag ska ta med en hem för att ha på mig. Ihop med svarta, smala jeans eller cigarettbyxor och lackskor om man vill se mer strikt ut eller med en gammal klänning och vågigt hår för en mer bohemisk känsla. I Japan är det ju väldigt strikt hur man bär plagget och till vad, så det känns nästan lite som en skymf hur vi här bara slänger på det till vad som helt och när som helst. Men hur man än väljer att bära en kimono idag så är det utan tvekan ett plagg som andas lyx.





 70s Kushiro River Haori : HERE
 60s Together In Tokyo Haori : HERE
 70s Silver Water Haori : HERE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar