11.25.2016

VINTAGE STYLE
För ett tag sedan kom det in superfina, helt oanvända kavajer i butiken. Tillverkade i Sverige under 1940-, 50- och 60-talet och som vanligt osar dem av kvalitet ! Några av dem har börjat komma upp i webshopen och i samband med det tänkte jag att det kanske skulle vara bra att reda ut de olika stilarna kavajer kan ha. Det brukar komma frågor om det titt som tätt så nu går vi igenom det här !

I vanlig ordning vill jag bara tillägga att guider är bara guider och regler är till för att brytas om man vet vad man gör. Så det som står här är inget man måste följa, utan bara så som det har varit. Är man osäker för att man inte brukar bära kostym eller kavaj så kan det också vara skönt att få enklare riktlinjer att följa.
Den enkelknäppta kavajen är just enkel och finns antingen med två eller tre knappar. 
Om du inte brukar bära kostym eller kavaj eller inte känner dig hemma med det är den enkelknäppta varianten att föredra.

En enkelknäppt kavaj med två knappar är det som gäller i handeln just nu och har kommit och gått genom olika årtionden de senaste hundra åren. Fördelen med en sådan kavaj är att den är väldigt mångsidig och lätt att både klä upp och ner. Den är ett säkert kort som fungerar till många olika tillfällen. Enligt kod ska bara översta knappen vara knäppt och när man slår sig ned till bords kan man även knäppa upp den översta knappen.

En enkelknäppt kavaj med tre knappar var väldigt dominerande före andra världskriget och skapar bra proportioner på längre män. Den är liksom den två-knäppta kavajen väldigt affärsmässig, men den tre-knäppta är inte lika mångsidig och kan vara svårare att klä sig till. Här säger koden att den understa knappen alltid ska vara uppknäppt, sedan är det valfritt om man vill knäppa översta knappen. Men mittenknappen är alltid knäppt, utom om man vill knäppa upp den till bords.


Åh, den dubbelknäppta kavajen. Den är utan tvekan den finaste, i mitt tycke ! Precis som med den enkelknäppta varianten har även den dubbelknäppta olika knäppningar där det vanligaste är fyra eller sex knappar. Det här är en kavaj för den som älskar att klä upp sig och ta ut svängarna i sin stil. Den stora skillnaden mot en enkelknäppt kavaj är att man aldrig bär den dubbelknäppta helt uppknäppt. Det går helt enkelt inte. Så det måste man vara beredd på innan man drar iväg på ett bröllop en varm sommardag.

Den dubbelknäppta varianten med fyra knappar är den som anses vara mest formell men även mest avslappnad av de två. Den passar alltså till en rad olika tillställningar beroende på vad man det man har på sig i övrigt.

Om man väljer en variant med sex knappar så anses den vara mindre formell och mer av ett säkert kort. Man kan säga att den med sex knappar är för dagsbruk och den med fyra är mer av en kvällskavaj, så blir det kanske lättare att greppa skillnaden. Sedan tycker jag personligen att en dubbelknäppt kavaj med sex knappar framstår som längre i modellen och därför passar längre män bättre, medan en kavaj med fyra knappar passar en kortare man bättre. Men det kan skilja sig åt beroende på hur kavajen är i övrigt. Koden som gäller här är att understa knappen ska vara uppknäppt.

Bubblaren är den här dubbelknäppta varianten med sex eller åtta knappar där samtliga knappar knäpps ! Den syns inte alls i handeln längre, men syntes desto mer under främst 1960s-talet. Jag gillar den här varianten, den är ju dubbelknäppt, men den kräver sin man. Dem ger gärna ett lite mer påklätt intryck och därför tänker jag att dem idag passar bättre som ytterplagg. Å andra sidan sålde vi en förra året som var randig med svart sammetskrage och som var väldig mycket en ung Mick Jagger, så jag tänker att det också är ett plagg för den som är mer rock n' roll i övrigt.


Ja, det var allt för den här gången ! Kom gärna förbi butiken och prova lite, oftast är det en mycket bättre än alla guider i världen. 


All Items : MANI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar